Stopp i avloppet kommer alltid olämpligt!

Jag minns en gång när jag var liten och skulle sova över hos min farmor och farfar på landet där de bodde. Min farfar hade varit och uträttat sina behov, och presterat så pass mycket att det blev stopp i avloppet på toaletten. Jag minns det väldigt starkt av flera anledningar:

  1. Paniken som uppstod hos oss alla när vattnet kröp närmare och närmare ringen och vägrade sjunka.
  2. Farmors jämrande när hon upprepade ”Herrejösses då”
  3. Farfars konstiga resonemang gällande stopp i avloppet.

Den sistnämnda vill jag gå in lite närmare på. När olyckan var framme och hela deras lilla torp var på väg att översvämmas av otrevligheter sa han något jag aldrig glömmer. Han sa: ”Åh nej, varför blir det alltid stopp i avloppet när man minst av allt vill ha det!”. Jag tyckte att det lät så märkligt. ”När man minst av allt vill ha det” sa han. När annars skulle man få stopp i avloppet? Det fanns väl för tusan aldrig lägen då det passade att det blev stopp och översvämning. Eller? Har någon människa någonsin resonerat så: ”Ja men nu kom faktiskt stoppet i avloppet väldigt lämpligt. Det tackar vi för”. Knappast.

Både farmor och farfar är tyvärr borta sedan många år, och jag har nu själv ett hus på landet. Visserligen ett betydligt fräschare och mer uppdaterat hus. Och visserligen med rörsystem som inte ger vika bara för att någon har ätit en stor middag dagen före. Trots detta kan jag känna full förståelse för farfars vilda resonemang. Det har visat sig att stopp i avloppet faktiskt alltid kommer olägligt. Här har ni anekdotisk bevisföring genom två exempel:

  1. I somras skulle hela familjen åka utomlands. Då uppstod stopp i avloppet när vi diskade efter vår sista måltid innan avresa. Av alla gånger det kunde ha skett. Det kunde ha skett dagen innan, veckan innan, ja närsomhelst! Men just då skedde det. Vi tvingades ringa in jourhjälp.
  2. När vi renoverade ena badrummet för två år sedan kunde vi glädjas åt att vi faktiskt hade två. Hjälpte det? Nej, naturligtvis inte. Det blev stopp i avloppet redan dagen efter renoveringen av det gamla badrummet påbörjades.

Farfar hade helt rätt. Stopp i avloppet kommer alltid olämpligt, så är det med den saken!

I rest my case.