Om städföretagEtt städföretag, är det ett tillräckligt intressant tema för en berättelse? Om ni frågar mig, och jag antar att ni undrar vad jag tycker eftersom ni läser min blogg, så är det absolut det. En historia kan vara intressant precis vad den än handlar om. Jag är ju ett levande bevis på detta, tycker ni inte det? Jag har berättat historier om blå skorpinjoner, pirater med två huvuden, planeter som är kvadratiska och hjärtan som aldrig slutar slå. Att jag skulle kunna berätta om ett städföretag på ett spännande sätt, det är väl en baggis. Eller?

 

Det skulle visa sig att jag tagit mig vatten över huvudet när det kom till städföretaget. Som vanligt handlade det om den godnattsaga jag skulle berätta för mitt barn när hon skulle sova. Vi brukade alltid köra improviserat på fredagskvällar. Det var en mysig tradition och hon älskade att höra mig komma på den ena knasiga historien efter den andre. Jag lät berätta dagen innan att nästa saga skulle handla om städföretag. Hon var nog inte helt på det klara vad ett städföretag var så jag berättade det dagen innan. Hennes uppmärksamhet var på topp. Hon var idel öra. Vetgirig och hungrig på att lära sig mer om detta städföretag. Vad skulle jag egentligen berätta?

 

Ja, vad fan skulle jag säga om detta? Jag hade satt mig i skiten med städföretaget. Varför valde jag ens det som sagotema? Jag kunde inte ens minnas trots att det skedde dagen innan. Det skulle väl ändå gå att lösa men jag kunde inte bestämma mig för vilken vinkel historien skulle få. Skulle det vara ett magiskt städföretag? Kanske kunde själva städföretaget vara huvudperson i historien – Protagonisten. Eller vore det kanske mer spännande om det var antagonisten? Då blir det ju genast lite läskigt. Frågan är bara hur ett städföretag ska kunna vara skrämmande, ens för en 6-åring. Jag hade verkligen satt mig i skiten. Men jag skulle ta mig ur. 

 

Faktum är att jag inte hade bestämt mig för vinkeln innan jag satte mig på sängkanten och gjorde mig redo. Redo att krypa ner bredvid den exalterade tjejen och skjuta från höften med sagan. Sagan om städföretaget. Hon tittade på mig med stora ögon och log. Jag smälte lite, tog ett djupt andetag och började sedan:

 

”Städföretag är underliga varelser. Ja, du kanske trodde att de såg ut och var så som de som finns i vår värld. Så är inte fallet. Detta var något helt annat, och det ska jag berätta om för dig ikväll”

 

Jag lyckades.