Min hälsokontrollNu ska jag berätta om vad min senaste hälsokontroll kom fram till. Detta är för övrigt en jävligt konstig mening. En hälsokontroll har inget eget medvetande så därför kan den inte komma fram till någonting överhuvudtaget. Däremot kan de personer som utförde den komma fram till en hel del. Så visade det sig också vara. Det var faktiskt den första heltäckande hälsokontrollen jag genomfört någonsin, och vet ni vad? Jag tyckte oerhört mycket om det. Det är väldigt förvånande givet att jag under hela mitt liv haft lite sjukhusskräck.
Min hälsokontroll sade i alla fall detta:
Blodtrycket var bra. Det är lite förvånande med tanke på att jag börjar bli lite till åren. Mina föräldrar hade oerhört högt blodtryck på den tiden då de var i min ålder. Det var något de jämrade sig om varenda vaken minut, minns jag. Min hälsokontroll vittnade dock om att mitt var alldeles utmärkt stabilt. Jag tror att detta kan ha med mitt leverne att göra, till hög grad. Jag menar; jag försöker äta nyttigt, så nyttigt jag bara kan. Särskilt på veckodagar. Jag tränar i alla fall ett par gånger i veckan vilket borde göra något för blodtrycket. Det bekräftades dessutom av läkaren som genomförde min hälsokontroll. Hon frågade: ”Motionerar du ofta?”. Jag svarade ”Ett par gånger i veckan i alla fall”. Hon svarade ”Väldigt bra!” och skrev något i sitt lilla block.
Sedan var det vitaminnivån. Jag testades för alla vitaminer och hade ganska lågt värde när det gällde C-vitamin, som jag förstod hälsokontrollen. När jag sedan förstod vad just denna vitamin finns i för kost så var det inte särskilt förvånande. Jag är usel på att äta citrusfrukter. Den enda gång jag äter en citron är när den vilar på botten av en GT. Annars är det dåligt med sådant. Min läkare som utförde hälsokontrollen ordinerade mig, eller tipsade om, att äta mer sådant. Det skulle göra mig gott, försäkrade hon.
Vidare kommer vi till rörligheten. Mitt knä har spökat under många år men jag har inte brytt mig om att göra något åt det. Den här gången, under min hälsokontroll, kunde jag äntligen fråga. ”Är detta normalt?” frågade jag och visade vad jag kunde göra med mitt knä. Eller snarare: Visade vad jag inte kunde göra med mitt knä. Hon tittade lite och kände efter och konstaterade att det nog vore bra att få detta undersökt. Så blev det också. Jag fick, efter hälsokontrollen, en remiss att gå till en avdelning som är specialiserad på leder.