Jag slår ett slag för väderskyddet!

Ingen har väl lyckats undgå mitt stora intresse för byggnadsbranschen och de som verkar inom den. Jag har återkommande skrivit om hur arbetstagarnas villkor och arbetsmiljö kan påverkas till de bättre med rätt redskap och utrustning. Byggnadsställningar med tillhörande väderskydd har varit ett tema jag betonat vid flera tillfällen, och nu ska jag än en gång slå fast vikten av att tillämpa ett ordentligt skydd vid alla typer av byggen.

Alla som någonsin varit en del av ett utomhusbygge i Sverige vet att vädret kan innebära stora hinder under de flesta månaderna på året. Byggarna arbetar alltid oavsett väder – Under sommarens värmebölja, under höstens störtregn och under vargavinterns kyla och snö. De gjuter, svetsar, snickrar och isolerar – i värme, regn och rusk. Som tur är strävar man alltid efter att komma på nya lösningar som kan gynna byggarna.

Utvecklingen av väderskydd har pågått under närmare två decennier, och idag går det att få fullgott skydd för såväl stora som små projekt. Det finns skyddsanordningar av en mängd olika slag på marknaden. Man brukar säga att inget bygge är det andra likt. Att alla har sin egen unika karaktär som kräver specifika anläggningar för bästa möjliga skydd. Många byggnadsställningsföretag erbjuder nu helt skräddarsydda väderskyddslösningar för alla som vill säkra sitt bygge.

Fasad
Promenera genom Stockholms gator en vanlig dag, och jag garanterar att du kommer att förvånas över hur många byggnadsställningar du ser. På de allra flesta av dessa kommer du dessutom att se en slags plastduk som hänger längs hela anläggningen, från topp till tå. Detta är ett av de vanligaste väderskydden på svenska byggen. Lösningen syftar till att skydda både byggpersonal och själva fasaden från väder och vind. Renovering av fasader är faktiskt ett av de byggarbeten som påverkas mest av väderförhållanden. Om du går i tankar om att ta hjälp av ett väderskydd för fasad är det viktigt att anordningen sätts samman på rätt sätt. Det händer nämligen emellanåt att den lossnar till följd av hård vind, och det kan ge dåliga konsekvenser för såväl bygget som för allmänheten som får den stora duken över sig!

Tak
En populär lösning för alla svenska byggen är att åtminstone säkra projektet genom ett starkt takskydd. Skyddet, som vanligen är konstruerat av aluminium, ska garantera att varken snö, vatten eller människor trillar igenom. Anläggningarna är väldigt hållfasta och sätts alltid ihop av auktoriserade proffs som vet hur jobbet ska göras på ett säkert sätt. Jag har flera gånger tagit hjälp av företag som bistått med sådan typ av väderskydd, och samarbetet har alltid fungerat kanonbra!