Första besöket hos naprapaten i Södertälje

Första gången jag kände mitt hopparknä var när jag var 16 år gammal. Hopparknä är förresten ett väldigt konstigt ord, tycker jag. Jag menar, hur ofta hoppar man egentligen? Människor går hela tiden. Ibland måste de också springa, och ibland cykla. Jag har mer förståelse för löparknä, cykelknä eller vilken annan typ av knä man har. Men just hopparknä, det får väl ingen som inte är höjdhoppare? Men guess what – det är just vad jag är.

 

Jag har sysslat med höjdhopp så länge som jag kan minnas. Pappa gjorde det, mamma gjorde det och det var så de träffades och fick sina 3 höjdhoppande barn. Jag ska inte bli långrandig. Poängen med denna text är att nämna att jag nyligen besökte en ny naprapat i Södertälje. Hon försäkrade mig om att hon hade tagit hand om många hopparknän förut. Min motfråga till den erfarna naprapaten i Södertälje var: ”Hur många höjdhoppare finns det egentligen?”. Hon förklarade för mig att det var ett samlingsord för en viss typ av knäskada. Man behövde inte nödvändigtvis ha hoppat höjdhopp för att få det. Det förklarade en hel del. Bara där hade jag lärt mig något av att gå till naprapaten i Södertälje.

 

Tillbaka till skadeproblemen. 16 var jag när jag första gången kände att min ansats kändes ansatt. Vi kollade upp med sjukgymnasten var som kunde göras. Han föreslog massage. Detta var en tid innan naprapater i Södertälje och övriga Sverige hade blivit populära. Vi masserade, provade, masserade igen. Inget hände. Eller ja, något hände väl men inga resultat kunde bestå. Mitt besök hos naprapat i Södertälje var fortfarande flera år borta. Jag lyckades komma tillbaka under perioder, och under dessa perioder presterade jag ganska väl. Faktum är att jag lyckades knipa SM-brons och 3 distriktsmästerskap. Men det var ändå något som var problematiskt, upplevde jag.

 

För ett halvår sedan valde klubbens långvariga sjukgymnast att säga upp sig. Och för 4 veckor sedan kom mina besvär tillbaka värre än någonting. Den nye unge sjukgymnasten sa omedelbart: ”Nu tar vi dig till naprapaten i Södertälje centrum”. ”Till vem?” frågade jag tillbaka. Han såg på mig förvånat och sa ”Jaså du vet inte ens att det finns en naprapat i Södertälje? Herregud. Vad har ni gjort egentligen?”

 

Resten är historia. Och den historian berättar jag nästa gång!