Fördomskollen: Hemstädning

Jag förstår att vissa arbeten tenderar att värderas högre än andra. Människan är ett statusdjur och för att våra hjärnor ska fungera optimalt behöver vi hålla koll på hierarkier. ”Hon står högt i kurs, för hon jobbar inom finanssektorn. Han däremot är inte lika beundransvärd eftersom han byter däck på bilar för att få ihop till leverne.”. 

 

Mitt yrke är ett sådant som inte värderas särskilt högt. Jag jobbar med hemstädning. Hemstädning går ut på att jag varje dag gör ett besök i människors liv för att göra livspusslet en aning enklare. Det kan handla om att personerna (ofta familjen) i fråga inte hinner städa undan stöket från vardagen. Att de därför inte får tid över att skjutsa barnen till skola och träning. Att de sällan eller aldrig får tid över att slappna av och göra saker som de tycker om. Med min hemstädning som hjälp kan man få tid över till både familj och intressen.

 

Jag ska nu betona de tre fördomar som jag möter mest från människor som får reda på att jag arbetar med hemstädning.

 

Fördom 1: Det är ovärdigt av mig att åka omkring och städa hos andra som arbete

 

Ingenting kunde vara längre ifrån verkligheten. När man arbetar med hemstädning får man omedelbart se resultat av arbetet. Jag känner verkligen att jag gör nytta, och får ofta motta fin respons från kunderna jag arbetar med. Jag ser varken mig själv som lägre eller högre stående än mina kunder.

 

Fördom 2: Varför ska de som har råd med hemstädning slippa ta hand om sitt stök medan du måste ta hand om både ditt eget hem och deras?

 

Jag städar ju hos mina kunder på arbetstid. Det är ett jobb som vilket som helst. Om jag skulle uppleva att jag behöver hjälp med hemstädning får jag väl anlita en kollega! Och gällande att det ofta är förhållandevis rika människor som har hemstädning svarar jag: Så ser världen ut. Varför har rika människor snyggare bil än fattigare? Don’t hate the player, hate the game.

 

Fördom 3: Du arbetar med hemstädning för att du har misslyckats

 

Tvärtom. Jag arbetar med hemstädning för att jag har kommit på att det är vad jag trivs med att göra. Jag har arbetat med andra saker förut, och upplevde dessa jobb som stressiga och ovärdiga min dyrbara tid. Inom hemstädning får jag chansen att hjälpa folk samtidigt som jag får tid över åt mig själv.

 

Har ni fler fördomar om oss som arbetar med hemstädning?

Skicka in dem till mig så tar jag upp dem i nästa inlägg!